VšĮ SISTEMINIŲ SPRENDIMŲ INSTITUTAS

  • Šeimos konsteliacijos
  • Psichologinis konsultavimas
  • Seminarai, paskaitos, mokymai

Kontaktai:
Tel.: +370 620 91691, +370 637 74700

el.p.: info@konsteliacijos.lt

 


lt ru
 
   
Mamos laiškas dukrai
MAMOS LAIŠKAS DUKRAI

mamos laiskas.jpg

.

Labas, dukrele,

Žinau, kad visus šiuos metus tu buvai šalia manęs. Ir netgi daugiau nei reiktų.

Aš buvau jauna ir kvaila, kai, pati to nesuvokdama, nusprendžiau išeiti iš gyvenimo. Iš esmės, pati buvau dar vaikas ir negalėjau rasti jėgos savyje, tam, kad gyventi. Tikriausiai man buvo nesuprantama, kad tai labai subtili riba – gyvenimas-mirtis. Ir kad pusė žingsnio nulemia viską.

Tu labai anksti likai be manęs, be mamos. Ir negavai tau taip reikalingų ir priklausančių šilumos, švelnumo, meilės. Aš jaučiuosi kalta prieš tave, kad pasielgiau kaip kokia paauglė, o ne kaip suaugusi moteris. Aš nežinojau, nemokėjau kitaip. Greičiausiai dėl to, jog pati negavau šilumos ir meilės iš savo mamos. Ir galbūt dėl to, kad neišjaučiau motinystės ir atsakomybės. Aš buvau vaiku – sužeistu vaiku, kuris nemokėjo būti suaugusiu.

Man labai patinka mano kartūninė suknelė su žaliomis gėlytėmis. Suknelė, kurios tau nepasiuvau, tau nenupirkau. Negalėjau išmokyti tavęs nešioti suknelių, todėl, kad jų nenešiojau pati...

Brangi mano dukrele, aš žinau, kaip tau visą šį laiką buvo sunku. Tai ne tavo kaltė, kad tėtis į namus atvedė pamotę. Jam buvo reikalinga moteris, kuriai taip pat, patikėk, buvo nesaldu – ištekėti už vyro su vaiku. Ji mušė tave ne todėl, kad tu darei kažką blogo, o todėl, kad pyko dėl savo gyvenimo, kuris susiklostė ne taip, kaip ji norėjo, nes jos vyras, tavo tėtis, visuomet mane atsiminė ir gyveno su kaltės jausmu, kad neapsaugojo manęs nuo to žingsnio. Įsivaizduok, ką turėjo jausti moteris, būdama šalia vyro, kuriam ji iš esmės nebuvo reikalinga. Taip jau išėjo, kad jie susiėjo. Tai jų, kaip vyro ir moters, likimas. Ir tai neturi nieko bendro su tavimi.

Tavo tėtis labai stipriai išgyveno savo kaltę ir neįvertino savo veiksmų. Jis norėjo pakeisti tau mamą, tačiau tai neįmanoma. Ir tai taip pat ne jo kaltė. Taip išėjo. Taip įvyko.

Brangi mano mergaite, aš žinau, kad tu ateidavai prie mano kapo. Žinau, kaip tau sunku, skaudu ir vieniša. Ir šaltos kapinės tave sušildydavo vietoj motiniškos rankos ir peties. Aš švelniai  glosčiau tavo plaukus ir šnabždėjau tau meilius žodžius. Nežinau ar juos girdėjai. Aš norėjau pasakyti tau tai, ko nepasakiau būdama gyva, pasakyti, kad tu man pati geriausia: protinga, graži, stipri. Kad tu – smilga didžiulėje pievoje, minkšta, švelni, drebanti. Kad nežiūrint žiemos ir rudens, saulė visuomet apšviečia lauką – pakviečia pavasarį ir suteikia naują gyvenimą. Smilga visuomet pabunda pavasarį, kad vasarą sunoktų ir prisipildytų syvų, džiaugtųsi plazdenančiais drugeliais, čirškaujančiais paukščiais ir susilietų su saule.

Aš nepasakiau tau, kad tu mano mažas paukštelis, atskiriantis šio pasaulio garsus ir gebantis susilieti su juo harmonijoje, kuris kada nors užaugs ir pakilts aukštai aukštai.

Mano dukryte, aš žinau, kad tu praėjai sunkų kelią. Žinau, kad tavo keliai pažino mažiau žaizdų nei tavo širdis. Bet šis kelias jau praeityje. Tu nusipelnei būti laiminga! Tu verta laimės! Mano likimas – tai nėra tavo likimas. Tu turi savo likimą. Ir dabar tu eisi sekdama savo likimu. Mano širdyje visada yra pati geriausia vieta, skirta tau. Ir aš žinau, kad tavo širdyje yra tokia pati vieta, skirta man. Taip buvo, taip yra, ir taip bus. Aš visuomet būsiu tau mama. O tu visuomet būsi man dukra. Meilės gijos nenutrūksta nei su bambagysle, nei su išėjimu į kitą pasaulį. Tačiau kiekvienas žmogus dar turi ir savo asmeninę giją. Tai jo kelias. Ir dabar tavo rankose yra tavo gyvenimo kamuoliuko gija. Pajausk ją. Paimk ją tvirtai į savo rankas. Tai vadelės, kuriomis tu valdysi savo gyvenimą, nuo šiol jos visuomet bus tavo rankose. Dabar pažiūrėk į žemę priešais save. Priešais tave dar viena gija. Atsistok ant jos. Tai tavo kelias. Ženk žingsnį. Atėjo laikas tau eiti savo keliu. Pažvelgt aukštyn, virš savęs. Ar matai žvaigždes, debesis, saulę? Tai dangaus gijos. Jos visada švies ir rodys tau kelią. Ir jei kažkuri gija susipainios, visuomet liks kitos dvi. O jei net laikinai pamesi dvi gijas, trečioji nurodys tau kelią.

Tau prireikė ilgai eiti link savęs pačios. Tu atlaikei. Tu sugebėjai tai padaryti. Dabar tu stipri. Aš žvelgiu dabar į tave ir matau priešais save suaugusią, brandžią moterį, vertą meilės ir laimės.
Eik ir gyvenk!

O aš visuomet žiūrėsiu į tave su šypsena ir pritarimu, kai matysiu tave laimingą. Visuomet džiaugsiuosi už tave. Aš žinau, kad dabar viskas bus gerai. Kada nors mes būtinai susitiksime. Tačiau tavo laikas kol kas yra čia – žemėje. Laimės, meilės ir stiprybės laikas!

Aš visuomet mylėjau, myliu ir mylėsiu tave, mano brangiausioji dukrele, mano gražiausioji, mano protingiausioji, švelniausioji, atkakliausioji. Eik į savo gyvenimą! Jis tavęs laukia! Ir niekada nepamiršk – TU ESI MYLIMA.

 

Tavo mama.

 

 

Versta iš Nadeždos Antipovos knygos
"Где полотна связующая нить. Ресурсные нарративы."